Dakkapel van 4 meter

Dakkapel van 4 meter plaatsen; de kosten en de voordelen
De standaardafmetingen voor dakkapellen beginnen vaak bij 1,5 meter in lengte en kunnen oplopen tot 7 meter breed. Een dakkapel van 4 meter is dus een gemiddelde maat en past op allerlei soorten huizen, van eengezinswoningen tot losstaande villa’s. De afmetingen van de dakkapel hebben logischerwijs direct invloed op de totaalprijs, en zullen voor een dakkapel van 4 meter natuurlijk niet het goedkoopst, maar ook niet het duurste zijn. Deze investering zal je echter vele voordelen opleveren.

De kosten
Behalve de afmetingen zijn er ook een aantal andere factoren die invloed hebben op de totaalprijs van je dakkapel. Het materiaal (hout, kunststof polyester), de productiemethode (prefab of op maat gemaakt) en eventuele extra opties wat betreft het gebruik en design (zonwering, rolluik, ventilatierooster en het soort dak) kunnen de prijs ook doen stijgen. Voor een casco opgeleverde dakkapel van 4 meter lang beginnen de prijzen rond de €4100. Nadat je al je keuzes hebt gemaakt en de dakkapel volledig naar wens en budget hebt samengesteld, is de gemiddelde prijs €5000. Dit is inclusief installatie, arbeidskosten en BTW.

Aandachtspunten
Het laten plaatsen van een nieuwe dakkapel is wel aan een aantal regels verbonden. In sommige gevallen zal er een vergunning nodig zijn, zoals wanneer je dakkapel een schuin dak heeft, aan de voorkant is geplaatst of niet voldoet aan bepaalde voorwaarden wat betreft de afmetingen. Ook staan er eisen in het Bouwbesluit en is er het Burenrecht waarmee je rekening moet houden. Maak deze zaken dus vanaf het begin bespreekbaar met de leverancier.

De voordelen
Het kost even tijd en flink wat planning, maar als je dakkapel eenmaal staat zal je een sfeervolle ruimte hebben met goede ventilatie en zeeën van licht. Deze kun je inrichten als een extra slaapkamer, een badkamer of een werkkamer. Doordat je meer leefoppervlak hebt gecreëerd zal de waarde van je woning ook stijgen. Genoeg redenen dus om de planning voor een nieuwe dakkapel vandaag nog in gang te zetten.