Dakbedekking

Dakkapel plaatsen; welke dakbedekking kies je?
Ben je van plan een dakkapel te laten plaatsen? Dan kom je voor een groot aantal keuzes te staan. Je zal moeten beslissen over de afmetingen, het uiterlijk, het materiaal en de installatie. Een andere keuze heeft te maken met de dakbedekking en deze is meestal afhankelijk van het soort dak dat nieuwe dakkapel zal hebben.

Dakkapellen met een plat dak
De meest gangbare materialen voor dakkapellen met een plat dak zijn EPDM en polyester. Voorheen werd bitumen ook veel gebruikt, maar omdat EPDM niet veel duurder is en lang meegaat heeft dit laatste materiaal vaak de voorkeur. EPDM is een elastisch en sterk rubberfolie wat goed bestand is tegen de uv-stralen van de zon. Daarom kan EPDM zo’n 40 jaar zonder problemen dienstdoen. Polyester wordt de laatste jaren steeds populairder, omdat je kunt kiezen voor een dakkapel die volledig aan één stuk van dit materiaal is gemaakt. Deze dakkapel zal dus niet lekken en heeft geen naden, wat het een aanzienlijk lichter maakt en het onderhoud nog makkelijker. Polyester heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar.

Dakkapellen met een schuin dak
Laat je een dakkapel met een schuin dak plaatsen, dan wordt meestal gekozen de dakbedekking die op de plek van de dakkapel lag te hergebruiken, zodat er een vloeibare overgang met je huidige dakbedekking wordt gerealiseerd. Het is ook mogelijk om voor een andere materialen te kiezen, zoals zink. Dit kan op moderne huizen met een industriële uitstraling erg mooi staan.

De afwerking
Naast de dakbedekking zal je ook de afwerking moeten kiezen. Dit betreft de daktrim en is vooral van toepassing op dakkapellen met platte daken. Deze daktrim is gemaakt van of zink of aluminium en kan zowel rond als rechthoekig worden afgewerkt. De dakbedekking zorgt ervoor dat je dakkapel waterdicht is, dus deze keuze is erg belangrijk. Ook kan het zeker lonen hier een kwalitatief en professioneel bedrijf voor in te schakelen.