Dakopbouw

Meer ruimte nodig? Plaats een dakopbouw
Heb je een plat dak op je woning en wil je graag meer ruimte creëren? Dan kun je een uitbouw overwegen. Wanneer je echter niet genoeg ruimte hebt in je tuin, dan is dit vaak geen mogelijkheid. In deze gevallen is een dakopbouw misschien nog wel een betere optie. In plaats van uitbreiden in de breedte, ga je dan de hoogte in.

Dakopbouw, dakkapel of nokverhoging?
De woorden dakopbouw en nokverhoging worden vaak tegelijkertijd gebruikt. Een nokverhoging kan alleen op woningen met een schuin dak worden geplaatst en een dakopbouw alleen op platte daken. Zo ook voor dakkapellen; deze worden alleen op hellende daken geplaatst. Als je dus een woning hebt met een plat dak, dan is een dakopbouw een uitstekende manier om een extra verdieping te creëren, meerdere kamers toe te voegen en dit eventueel te combineren met een dakterras.

De kosten
Het laten plaatsen van een dakopbouw is niet goedkoop. Je kunt een dakopbouw van 20 vierkante meter casco laten plaatsen voor een bedrag van rond de €16.000. Voeg je hier een aantal standaard voorzieningen aan toe, dan zal de prijs oplopen naar €20.000 en kies je voor een uitgebreide afwerking vanbinnen, dan zal je dit zeker €24.000 kosten. Deze prijzen zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

Vergunning nodig?
Voor een dakopbouw is altijd een vergunning nodig. Deze dien je in bij je gemeente en je aannemer kan je hier de nodige bouwtekeningen voor aanleveren. Er is geen manier om een dakopbouw vergunningsvrij te plaatsen, omdat je een extra verdieping gaat toevoegen aan je huis. De gemeente zal binnen 8 weken antwoord geven op je aanvraag, waarna ook de buren nog 6 weken hebben om hier bezwaar tegen te maken en de gemeente wederom 6 weken heeft om hierop te reageren. Je kunt voordat deze tijd verstreken is dus nooit beginnen aan de werkzaamheden.