Dakraam kopen

Hier moet je op letten als je een dakraam koopt
Dakramen leveren vele voordelen op. Ze brengen door kun hoek erg veel licht naar binnen en kunnen je zolder dus leefbaar maken. Daarnaast zorgen ze voor ventilatie. Een muffe zolder kun je met een dakraam dus tot leven brengen en deze sfeervol inrichten als werk-, bad- of slaapkamer. Toch zijn er enkele aandachtspunten om te overwegen voordat je overgaat tot de aankoop.

Condensatie
Dakramen staan er bekend om problemen te kunnen opleveren met condensatie. Een zolder is in de zomer vaak warmer en in de winter vaak kouder dan andere kamers en dakramen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat condensatie veel voorkomt. Een goede ventilatie van de ruimte is dus essentieel en het is altijd verstandig een dakraam met een ventilatiestand of -rooster te kiezen.

Lekkage
Dakramen worden geplaatst door een gat te maken in je dakconstructie. Gebeurt dit niet goed, dan kan dus je dak of je dakraam gaan lekken. Dit heeft verregaande gevolgen en naast schimmel en rot kan dit betekenen dat je dakconstructie onherstelbaar wordt aangetast. Het is erg belangrijk dat je een kwalitatief goed dakraam aanschaft en deze laat installeren door een erkend bedrijf dat vakmanschap kan aanleveren. Een manier om dit te garanderen is door te kijken naar keurmerken, zowel van de leverancier als op het dakraam. Alk je het KOMO-keurmerk, het BouwGarant-keurmerk, het FSC-keurmerk, het KVT-keurmerk of het Politiekeurmerk Veilig Wonen ziet, heb je een bepaalde garantie over de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van het product.

De nazorg
Als laatste aandachtspunt is er de nazorg. Hoe beter de kwaliteit van de ramen, hoe langer de leverancier hier garantie op zal geven. En garantie kan soms handig zijn als je dakraam na installatie toch gebreken gaat geven. Vergelijk de verschillende leveranciers dus niet alleen op prijs en kwaliteit, maar lees de garantieregelingen ook goed door. Op die manier kun je snel, lang en zonder problemen genieten van je nieuwe dakraam.