Dakramen

Een dakraam is een geweldige manier om meer licht te krijgen op zolder of in een andere kamer. En er zijn tal van verschillende soorten dakramen waar u uit kunt kiezen. Zo zijn er lichtkoepels, uitzetramen, klapramen, dichte dakramen en tal van andere soorten. Het kiezen voor een dakraam betekent meer licht en boven alles ook meer woongenot. Het is heerlijk om te ontdekken hoe een kamer compleet kan veranderen door wat meer licht en zonneschijn. Daarnaast kunt u ook zorgen voor betere ventilatie en meer frisse lucht.

Wat als u een dakraam kopen gaat?

Als u een dakraam gaat kopen dan is het slim om te kijken naar de afmetingen van het dakraam. Kijk ook naar de plek waar u het dakraam wilt plaatsen. Het is ook verstandig om een dakraam te kopen waar u garantie bij krijgt. Een dakraam met volop garantie is natuurlijk een betere keuze dan een dakraam zonder garanties.

Tevens is het goed om te kijken welke isolatie het dakraam aan u biedt. Zo kunt u ook kiezen uit verschillende materialen voor het dakraam. Wilt u een houten dakraam of een dakraam van kunststof? En welk soort glas laat u erin zetten?

Tips bij een dakraam!

Er zijn tal van voordelen als u kiest voor een dakraam. Misschien wilt u al de eerste de beste dakraam gaan aanschaffen. Dat is echter niet altijd even verstandig. Ten eerste is het belangrijk om stil te staan waarom u er een wilt kopen. Wilt u een dakraam kopen voor frisse lucht of voor meer licht in uw huis?

Daarnaast moet u niet vergeten welke functie het dakraam heeft. U wilt natuurlijk een goede isolatie realiseren met uw dakraam. U moet dus kiezen voor een dakraam met een sterke isolatie om niet alle warmte uit uw huis te laten ontsnappen. En kunt u de klus het beste laten klaren door een vakman. Op die manier weet u dat het goed gebeurt en ook dat u garantie krijgt.

Dakramen; de kosten, de voor- en nadelen en enkele aandachtspunten
Wanneer je een zolder wilt gaan gebruiken, dan zal je deze moeten voorzien van licht en ventilatie. De mate hiervan hangt af van wat de functie wordt van de ruimte. Wil je deze als opslag gebruiken, dan is een klein zolderraam voldoende. Zo krijg je genoeg licht en kun je de lucht ook gezond genoeg houden om je spullen veilig op te kunnen bergen. Wil je de ruimte echter gebruiken als leefruimte, dan heb je aanzienlijk meer licht nodig dan een zolderraam je kan brengen. Hiervoor kun je een dakkapel laten plaatsen, maar een dakraam is aanzienlijk goedkoper.

Hoeveel kost een dakraam?
Ten eerste is het bijna altijd verstandig om een dakraam te laten plaatsen. Er moet een gat in je dakconstructie gemaakt worden en als het raam verkeerd wordt geïnstalleerd dan kan dit lekkage en een verzwakt dak veroorzaken. Ten tweede zijn de kosten afhankelijk van een groot aantal factoren. Natuurlijk is er het soort dakraam dat je plaatst, de hoeveelheid dakramen, en ook verschillen de prijzen per leverancier nogal eens. Je kunt een standaard dakraam al kopen voor een bedrag van rond de €700, inclusief installatie. Dit is dan een tuimelraam met een scharnier in het midden die je met een handgreep aan de bovenkant open kunt maken. Kies je voor een uitzet-tuimelraam, dan bevindt het scharnier zich aan de bovenkant en kun je er dus zonder problemen onder staan en verlies je je uitzicht niet. Deze ramen zijn duurder en kosten inclusief installatie rond de €1000. Balkondakramen zijn de meest luxueuze en duurste optie die je hebt. Deze ramen bestaan uit twee delen. Een valraam aan de onderkant en een tuimel-kiepraam aan de bovenkant. Zet je deze open, dan kun je als het ware uit je dak treden. Hiervoor betaal je inclusief installatie €2000 of meer.

Hoeveel dakramen heb je nodig?
Er is een algemene regel die je kunt gebruiken en die bepaald of een ruimte leefbaar is of niet. Het oppervlak van het glas zou in een ideale situatie 10 procent of meer in beslag moeten nemen van het oppervlak van de vloer. Een simpele berekening: als je vloer in je zolder 20 vierkante meter is, dan zou je dus voor 2 vierkante meter glas moeten zorgen om de kamer leefbaar te maken.

De voordelen van een dakraam
Dakramen hebben vele voordelen. Je brengt licht op zolder, wat vaak een erg sfeervolle ruimte kan worden met schuine daken en blote dakconstructie. Ook voeg je ventilatie toe, wat op zolders erg belangrijk is. De kamer bevindt zich direct onder het dak en is daardoor erg gevoelig voor temperatuurverschillen. In de zomer zal het er warmer zijn, maar in de winter aanzienlijk kouder. Hierdoor kan condensatie snel plaatsvinden en dit voorkom je door goede ventilatie van de binnen lucht. Dakramen zijn ook goedkoper dan dakkapellen en door hun helling brengen ze juist meer licht naar binnen. En door een extra bruikbare kamer toe te voegen aan je woning zal je huis in waarde stijgen.

De nadelen van een dakraam
Eén groot nadeel aan dakramen is al genoemd, de condensatie. Zorg dus altijd voor een goede ventilatie om dit zoveel mogelijk tegen te gaan. Als vocht zich langdurig op een plek bevindt zal hier schimmel kunnen ontstaan en het hout kunnen gaan rotten. Een ander nadeel bij sommige dakraam soorten is dat ze moeilijk schoon te houden zijn. Veel dakramen kun je tegenwoordig 180 graden kiepen, maar dit is niet bij elk exemplaar het geval. Als laatste kan een verkeerd geplaatst dakraam grote problemen opleveren. Je kunt last krijgen van lekkage, verkeerd teruggeplaatste dakpannen kunnen je dakconstructie niet meer goed beschermen en in het ergste geval is je dakconstructie verzwakt. Daarom is het erg belangrijk een goede leverancier te vinden voor het produceren, leveren en plaatsen van je dakraam.

Hoe vind je de juiste leverancier?
Als je zekerheid wilt over de kwaliteit van het raam en de plaatsing, dan kun je naar erkende leveranciers zoeken. Deze kunnen bewijzen dat hun producten veilig zijn, gebruikersvriendelijk, milieuvriendelijk en dat ze zelf ook betrouwbaar zijn. Dit doen ze door middel van keurmerken. Je kunt bijvoorbeeld uitkijken naar het KOMO-keurmerk wat de leden test op kwaliteit van goederen en ervoor zorgdraagt dat deze voldoen aan de eisen vastgelegd in het Bouwbesluit. Wat betreft het hout in het dakraam is het belangrijk dat dit op duurzame wijze wordt gewonnen en dit kun je controleren door naar het FSC-keurmerk te kijken. Ook kan het Politiekeurmerk Veilig Wonen belangrijk voor je zijn dat met sterren aangeeft hoe makkelijk het is om in te breken in het desbetreffende raam. Naast deze drie voorbeelden zijn er ook andere keurmerken beschikbaar, zoals BouwGarant, VKG voor een kunststof dakraam, KVT en Keurhout.

De nazorg
Een ander aandachtspunt waar je rekening mee kunt houden tijdens het kiezen van je dakraam en leverancier is de nazorg die er geboden wordt. Erkende bedrijven en bedrijven die kwaliteit leveren zullen een aanzienlijk langere garantieperiode aan kunnen bieden. De voorwaarden hiervan verschillen soms, dus het is belangrijk te controleren wat deze per leverancier precies zijn. Als je zekerheid wilt dat er ook na de plaatsing van het dakraam nog voor je gezorgd wordt en dat gebreken snel en makkelijk worden gerepareerd, dan is dit een belangrijk punt om niet te vergeten.

Onderhoud
Ook onderhoud kan van belang zijn bij de keuze van met materiaal voor je dakraam en de leverancier. Hout is vaak goedkoper, maar heeft elke 5 jaar een nieuwe verfbeurt nodig. Kunststof is iets duurder, maar gaat aanzienlijk langer mee en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Vaak is het ook mogelijk een onderhoudscontract af te sluiten met de leverancier, zodat je er zeker van bent dat je dakraam op de juiste tijden wordt nagekeken, schoongemaakt, afgesteld en gerepareerd en heb je hier zelf verder geen omkijken naar.

Hoe vind je het beste dakraam?
De beste manier om het beste dakraam en de beste leverancier te vinden is door offertes op te vragen. Hier is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de prijs, maar ook naar de extra service, de keurmerken, de nazorg die geboden wordt en de kwaliteit van het hele aangeboden pakket. Zo kun je ervoor zorgen dat je de beste voorwaarden ontvangt, een kwalitatief raam laat plaatsen, dat je dakraam vakkundig zal worden gemonteerd en kun je de beste prijs-kwaliteit verhouding kiezen voor jouw nieuwe dakraam.

Wat als u het zelf gaat doen?

Als u handig bent kunt u overwegen om het dakraam ook zelf te gaan plaatsen. U krijgt dan geen garantie op de klus, maar u bespaart wel op de kosten van het inhuren van iemand die het dakraam voor kan plaatsen. Weet echter wel waar u mee bezig bent!

Wat kost een dakraam nu precies?

Als u wilt weten wat een dakraam precies kost kunt u het beste in contact komen met dakraamspecialisten. Door de prijzen te vergelijken kunt u een betere keuze maken en kiezen voor de beste deal.

Zie ook:
> Dakkapel
> Kunststof dakkapel
> Malafide leveranciers
> Informatie
> Dakkapel kopen
> Vergunning
> Garantieregeling
> Isolatie
> Dakisolatie
> Prijzen dakraam
> Politiekeurmerk Veilig Wonen
> Verbouwen
> Offertes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *