Houten dakkapel

De voor- en nadelen van een houten dakkapel
Dakkapellen kunnen van verschillende materialen worden samengesteld. Kunststof en polyester zijn erg populair, maar hout wordt ook nog vaak gekozen. Hier lees je over de voor- en nadelen van hout als materiaal voor je dakkapel.

Financieel en onderhoud
Van de drie materialen is hout vaak het goedkoopste in de aanschaf. De initiƫle kosten voor een houten dakkapel liggen ongeveer 5 tot 10 procent lager dan voor een kunststof exemplaar. Je moet er echter wel rekening mee houden dat op de lange termijn hout duurder is. Een houten dakkapel begint bij een leeftijd van 30 jaar gebreken te vertonen, terwijl kunststof 50 jaar mee kan gaan. Ook heeft hout meer onderhoud nodig en moet je de verf regelmatig controleren en opnieuw aanbrengen. Hier komen ook kosten bij kijken, vooral als je dit laat doen door een professionele schilder.

Uitstraling
Mensen met een traditionele woning kiezen vaak voor hout, en dit is ook niet verwonderlijk. Hout heeft een schitterende warme uitstraling en het authentieke en natuurlijke uiterlijk past goed bij dit soort woningen. Soms kan het schilderen van de kozijnen ook een voordeel zijn, omdat je dan je woning kunt opfrissen met een nieuwe kleur. Een dakkapel van hout kan een echte blikvanger zijn, vooral als het door een vakman is gemaakt.

Een alternatief
Wil je wel graag het uiterlijk van hout, maar wil je niet de kosten voor het onderhoud? Dan kun je ook voor kunststof kiezen met een houtlook. Deze is tegenwoordig nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Kunststof heeft bijna geen onderhoud nodig en hoeft ook nooit te worden overgeschilderd. Daarnaast isoleert het beter en gaat het dus langer mee. Voor de traditionele mensen onder ons kan er waarschijnlijk weinig aan hout tippen, maar voor betere gebruikersvriendelijkheid kan kunststof met een houtlook een prima alternatief zijn.