Dakkapel kopen

Steeds meer mensen kopen een dakkapel omdat zij de zolder optimaal willen benutten. Wat vaak gebruikt wordt als opslagruimte wordt steeds vaker omgezet in een studie- of werkkamer om zo tegen relatief lage kosten meer ruimte in het huis te creëren. Er zijn veel bedrijven die door middel van prefab fabricaat binnen een dag een dakkapel in uw dak kunnen plaatsen.

Veel keuze

Het is verstandig om bij voorbaat al aan te nemen dat u zeer veel keuze heeft wat betreft het uitbreidden van uw zolderkamer. Er is zoveel keuze dat u hierdoor niet bij de eerste de beste leverancier om de hoek hoeft te tekenen. U kunt daarom dus het beste product dat in uw situatie past uitzoeken tegen een schappelijke prijs. Dakkapellen worden tegenwoordig in alle maten en kleuren geleverd. Het is bovendien ook mogelijk om het materiaal zelf te kiezen en heeft u een keuze uit hout, polyester, kunststof en enkele andere materialen. U kunt dus bij elk materiaal en type dakkapel de voor- en nadelen op een rij zetten.

Voordelen van de soorten

Er zijn per materiaal, zoals hierboven beschreven, meerdere voordelen. Echter heeft elk materiaal ook nadelen, dit kunt u even verderop lezen. Een dakkapel van hout zal uw huis een warme en natuurlijk uitstraling geven. Indien er veel hout in uw huis verwerkt is, is dit materiaal voor veel mensen een logische eerste keuze. Zo is er een goede overgang en zal de huidige staat en uitstraling niet aangetast worden. Het kan in het geval van kunststof zo zijn dat de overloop niet goed is en een dakkapel de uitstraling van uw huis (waar veel hout in verwerkt is) verminderen. Verder is het zo dat bij elk materiaal de waarde van uw huis verhoogt wordt. Omdat er na de plaatsing van zo een dakkapel meer leefbare ruimte in het huis gecreëerd wordt kunt u dus aannemen dat uw huis bij de verkoop meer geld gaat opleveren.

Nadelen van de soorten

Hout heeft als nadeel dat deze kan gaan rotten als de integriteit van uw huis of muurwanden niet in orde is. Bijvoorbeeld bij een lekkage van uw cv-ketel op zolder kan een deel van de dakkapel vochtschade oplopen. Ook kan het product schade oplopen tijdens een storm. Alhoewel de kans op een hevige storm in Nederland klein is is er geregeld harde wind in combinatie met regen.

Aangezien u uw dakkapel voor meer dan 30 jaar wilt gebruiken kunt u aannemen dat er minimaal een storm kan zijn die schade aan uw dak kan toebrengen. Het hoeft ook slechts een keer te gebeuren dat er vocht in de wanden komt voordat de muren en/of kozijnen van uw dakkapel gaan opzetten en rotten. Ook zou u in de gaten moeten houden dat de isolatie van het huis ook in orde moet zijn. Als uw huis ouder is dan 25 jaar, zal er bijvoorbeeld geen spouwmuurisolatie zijn. Maar om lekkages aan uw dak ed. te voorkomen zou uw dakkapel goed geplaatst moeten worden om problemen met andere delen te voorkomen. Een dakdekker kan hierbij helpen, maar een dakkapel specialist weet vaak waar het allemaal om draait.

Waar moet u nog meer op letten?

Waar kunt u nog meer naar kijken indien u een dakkapel wenst aan te schaffen? Het is verder belangrijk om bij een houten dakkapel te kijken naar de keurmerken. Is het hout FSC gekeurd? Indien dit het geval is kunt u er daarom vanuit dat het hout uit verantwoorde bossen afkomstig is. Bij een kunststof dakkapel moet u ervan uitgaan dat het materiaal in de zomer wanneer het fel schijnt kan vervormen of verkleuren. Hierbij moet u aandachtig kijken naar het soort materiaal en of deze bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Het kan best zo zijn dat uw dakkapel niet in de felle zon staat omdat deze uitgebouwd is naar het noorden, waardoor de eerder genoemde details niet zo van belang zijn. Afhankelijk van het soort materiaal is het daarom verstandig om meer informatie over de eigenschappen in te winnen. Verder zouden wij aanraden om met een leverancier in zee te gaan die een evenwichtig beeld geeft van de voor- en nadelen van de verschillende materialen in uw situatie. Een bedrijf dat enkel houten kozijnen levert zal minder snel de nadruk leggen op de nadelen wat in uw situatie problematisch kan zijn. Als dit betekent dat u voor een ander materiaal gaat kiezen zullen zij de nadelen van hout drukken. Een bedrijf dat meerdere materialen levert zal dit minder snel doen omdat zo een bedrijf u graag als klant wilt bedienen. Daarom is het aanbod van een dakkapel dat in uw situatie past tegen een schappelijke prijs waarschijnlijker.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een dakkapel
Een dakkapel laten plaatsen is in veel gevallen een goed idee. Zo kun je licht en ventilatie brengen in een anders vaak muffe en stoffige zolder. Zolders zijn erg sfeervol, met hun schuine daken en zichtbare basisconstructie, dus hier kun je echt een authentieke bad-, werk-, studeer of slaapkamer van maken. Daarnaast zullen deze extra ruimte en extra kubieke meters ook waarde toevoegen aan je woning. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een dakkapel?

Prefab of maatwerk?
De eerste keuze die je vaak maakt bij het plannen voor je nieuwe dakkapel is de constructiemethode. Je kunt ervoor kiezen een prefab model te nemen. Deze zijn goedkoper en worden van tevoren in de fabriek samengesteld. Hierdoor bespaar je op de arbeidskosten en kan het kant en klare bouwpakket vaak binnen een dag geplaatst worden. De overlast voor jou en je buren is dan ook minimaal. Een nadeel is wel dat je vaak weinig keuze hebt wat betreft het ontwerp van de dakkapel en kies je voor een op maat gemaakt exemplaar dan kun je deze volledig naar jouw wensen laten samenstellen. Hier betaal je wel meer voor en de constructie wordt ter plaatse gedaan dus neemt meerdere dagen in beslag. Deze keuze hangt meestal af van je budget, maar ook van de verwachtingen die je hebt qua uitstraling en ontwerp.

Het materiaal
De meest gangbare materialen voor een dakkapel zijn hout, kunststof en polyester. Deze keuze is erg belangrijk, want dit bepaalt de mate van onderhoud, de levensduur en ook de uitstraling van de dakkapel. Ook is het goedkoopste materiaal op de korte termijn vaak niet het goedkoopst op de lange termijn.
• Een dakkapel van hout: vaak zijn houten dakkapellen het goedkoopste en deze passen goed op oudere huizen of wanneer je een natuurlijke en authentieke uitstraling zoekt. Verkijk je echter niet op de prijs. Houten dakkapellen hebben aanzienlijk meer onderhoud nodig en gaan ook minder lang mee dan dakkapellen van kunststof en polyester. Om het hout goed te beschermen moet dit minstens elke 5 jaar worden geschilderd en regelmatig worden geïnspecteerd en schoongehouden. Je kunt dit onderhoud laten doen door een contract af te sluiten met de leverancier.
• Een dakkapel van kunststof: kunststof heeft als voordeel dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft en dat het langer meegaat dan hout. Ook is kunststof volledig recyclebaar en isoleert het erg goed. Je betaalt voor kunststof wel meer dan voor hout, maar je kunt er langer gebruik van maken en het onderhoud is goedkoper en goed zelf te doen. Op de lange termijn is dit dus de goedkoopste optie. Waar veel mensen wel over vallen is de plastic uitstraling van kunststof. Dit kun je omzeilen door voor een houtlook te kiezen, of juist een moderne metallic uitstraling. Deze zijn nauwelijks nog van echt te onderscheiden.
• Een dakkapel van polyester: polyester dakkapellen worden in Nederland het meest verkocht. Polyester is ook een kunststof, maar er is een groot verschil met een standaard kunststof dakkapel. Het frame wordt namelijk aan één stuk gegoten, zonder dat zich binnenin een houten constructie bevindt. Zo heb je een erg lichte dakkapel zonder naden, wat scheelt in het onderhoud en je dakconstructie minimaal belast. Daarnaast hebben polyester dakkapellen dezelfde andere voordelen die kunststof ook heeft. Een nadeel is dat deze dakkapellen wel het duurste zijn.

Eventuele extra opties
Nadat je de constructiemethode en het materiaal gekozen hebt, kun je overgaan tot het uitbreiden van je dakkapel. Het is altijd mogelijk deze casco aan te laten leveren, maar aangezien het een zolderkamer betreft kun je wel beter enkele aanpassingen maken. Zolderkamers zijn erg gevoelig voor de temperaturen van buiten en daarom kan er gauw condensatie ontstaan rondom de ramen. Dit kun je voorkomen door voor een goede luchtcirculatie te zorgen, dus ventilatieroosters zijn zeker geen overbodige luxe. Daarnaast heb je vaak verscheidene opties wat betreft het ontwerp, de glassoort, zonwering en het plaatsen van bijvoorbeeld rolluiken of rolhorren.

De vergunning
In sommige gevallen is het nodig om voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning aan te vragen. Dakkapellen die bijvoorbeeld aan de voorkant van het huis worden geplaatst, die een schuin dak hebben of een doorzichtige zijkant, hebben automatisch een vergunning nodig. Ook zijn er verschillende voorwaarden wat betreft de afmetingen van de dakkapel waar je rekening mee moet houden. De leverancier zal hier precies van op de hoogte zijn en je kunnen adviseren wat te doen.

Het Bouwbesluit
Andere regels wat betreft de technische samenstelling zijn vastgesteld in het bouwbesluit. Dit Besluit stelt eisen aan alle nieuwbouw, die te maken hebben met veiligheid, kwaliteit, gebruikersvriendelijkheid, energiezuinigheid en het milieu. Het is dus belangrijk dat jouw nieuwe dakkapel aan deze eisen voldoet, anders ben je wettelijk verplicht deze te verwijderen of aan te passen. Ook hier kan je leverancier je adviseren en als het goed is, is deze volledig op de hoogte van de inhoud van het Bouwbesluit.

Het Burenrecht
Het laatste aandachtspunt betreft overlast bij de buren. In het Burgerlijk Wetboek is het Burenrecht vastgelegd, waarin onder andere overlast wordt besproken. Het bouwen van een nieuwe dakkapel kan voor overlast zorgen en theoretisch kunnen je buren je hiervoor aanklagen. Daarom is het altijd verstandig de buren uit te nodigen voor een kopje koffie en ze zo in te lichten van je plannen. Je vertelt dan niet alleen over wat je wilt laten bouwen, maar geeft ze ook een tijdslijn en laat ze weten wat je eraan zal doen om de overlast zo laag mogelijk te houden. Dit voorkomt onverwachte problemen en houdt de sfeer in de buurt tijdens de werkzaamheden goed.

Een dakkapel kopen
Hopelijk weet je nu een beetje beter wat je te wachten staat als je een dakkapel wilt kopen en heb je een beter idee van wat er mogelijk is. De beste manier om de planning te starten is door het beginnen met het opvragen van offertes en deze te vergelijken op prijs, maar ook op kwaliteit, de service die geleverd kan worden en de voorwaarden van de nazorg (onderhoud, garantie). Zo weet je zeker dat je de juiste dakkapel krijgt, onder de beste omstandigheden.

Zie ook:
> Dakkapel
> Kunststof dakkapel
> Malafide leveranciers
> Informatie
> Vergunning
> Garantieregeling
> Isolatie
> Dakisolatie
> Dakraam
> Prijzen dakraam
> Politiekeurmerk Veilig Wonen
> Verbouwen
> Offertes