Kozijnen voor dakkapel

Kozijnen kiezen voor je dakkapel; dit moet je weten
De gebruikersvriendelijkheid en het uiterlijk van een dakkapel kan staan of vallen bij de kozijnen. Het is dus belangrijk dat je de juiste raamsoorten kiest en het juiste materiaal voor de kozijnen. Heb je al een dakkapel en wil je de kozijnen laten renoveren? Dan kun je eindelijk de ramen erin zetten die je altijd al had willen hebben. Maar waar moet je rekening mee houden?

Het materiaal
Ten eerste is er het materiaal. Dit betreft zowel de kozijnen zelf als het glas dat erin komt. De meeste mensen laten de kozijnen plaatsen in hetzelfde materiaal als de dakkapel zelf, maar dit hoeft dus niet. Heb je een houten dakkapel en ben je het onderhoud wel een beetje zat, dan kun je kunststof kozijnen laten plaatsen met een houtlook, zodat deze wel gewoon aansluiten. Kunststof heeft ook een lange levensduur, is praktisch onderhoudsvrij en heeft een uitstekende isolatiewaarde. Kies je liever voor een traditionelere uitstraling, dan kan hout een goede optie zijn, al zal je dit wel elke 5 jaar moeten schilderen. Aluminium is een derde optie.

Het glas
De meeste kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ glas. Dit is een erg goed isolerend hoogrendementsglas wat ervoor zorgt dat je ramen net zo goed isoleren als je kozijnen. Natuurlijk kun je ook ander glas kiezen, zoals zonwerend glas, simpele dubbele beglazing of geluiddempend glas tegen de regen.

Het soort raam
Naast het materiaal, is er ook het raamsoort dat je moet kiezen. Er zijn verschillende opties mogelijk, en het verschil zit hem meestal in de manier waarop het raam open kan. Er zijn draairamen, draaikiepramen, uitzetramen en schuiframen en welke ramen jij kiest hangt af van wat je verwacht van je ramen. Voor dakkapellen kun je verschillende ramen naast elkaar aanschaffen en dus een bepaalde combinatie maken van ramen die je graag zou willen hebben. Twee dichte ramen met daartussen een draaikiepraam, is bijvoorbeeld een erg populaire keuze.