Nadelen kunststof dakkapel

Kunststof dakkapellen; dit zijn de nadelen
Verreweg de meeste dakkapellen die in Nederland worden geplaatst zijn van kunststof. Dit materiaal heeft dan ook erg veel voordelen. Het is duurzaam, heeft een hoge isolatiewaarde, het is volledig recyclebaar, het is veelzijdig, gaat erg lang mee en het heeft nauwelijks onderhoud nodig. Kunststof dakkapellen zijn dus erg gebruikersvriendelijk en leveren gegarandeerd lang plezier. Toch worden er ook altijd een aantal nadelen genoemd als het over kunststof gaat; maar zijn dit wel nadelen?

Kunststof is duur
Nieuwe kunststof en polyester dakkapellen kosten tussen de 15 en 20 procent meer dan hun houten tegenhangers. Bij de aanschaf zijn kunststof dakkapellen dus wel degelijk duurder. Echter, houten dakkapellen gaan ongeveer 20 jaar minder lang mee en hebben aanzienlijk meer onderhoud nodig. Voor een onderhoudscontract betaal je gemiddeld €150 per jaar en door voor kunststof te kiezen kun je dit vermijden. Daar komt nog bij dat kunststof beter isoleert dan hout, dus ook op je energiekosten zal je meer besparen. Op de lange termijn is kunststof dus aanzienlijk goedkoper dan hout.

Kunststof mist uitstraling
Een ander nadeel dat vaak gegeven wordt is dat kunststof uitstraling mist. En dit is tot op zekere hoogte ook zo. Vooral vroeger was kunststof plasticachtig en was er niet veel keuze. Nu is dat echter anders. Bezit je een traditioneel huis en wil je graag een authentiek uitziende dakkapel, dan kun je voor kunststof met een houtlook kiezen. Deze is nauwelijks van echt te onderscheiden en naast hout kun je praktisch alle materialen nabootsen. Zo kun je uitstraling met de voordelen van kunststof combineren.

Kunststof is lastig te repareren
Dit is een feit. Als je kunststof dakkapel schade oploopt door bijvoorbeeld storm is het lastig om dit te herstellen. Vaak bestaat een kunststof dakkapel uit één stuk en kun je dus niet zomaar een onderdeel vervangen. Daardoor zijn de reparaties vaak ook duurder.