Maat berekenen

Kies de juiste maat dakkapel
Ben je van plan een dakkapel te plaatsen, dan zal je moeten beslissen hoe groot deze wordt. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt bepalen en deze zijn afhankelijk van je budget en van de vergunning. Ook is er een simpele berekening die je kunt gebruiken om uit te rekenen hoeveel glas je nodig hebt.

Je budget
Uiteraard is een grotere dakkapel duurder. Hoe meer meters je in de breedte uit gaat bouwen, hoe hoger de prijs zal worden. De gemiddelde basisprijs voor een dakkapel ligt rond de €3500 en hier krijg je dan een exemplaar van twee meter breed voor terug. Voor elke meter die je hier in de breedte aan toevoegt betaal je ongeveer €750 extra. Wat je wel kunt doen, als je een rijtjeshuis hebt of een twee-onder-één-kap woning, is een grotere dakkapel aanschaffen en deze delen met de buren om geld te besparen.

Vergunningsvrij bouwen
Dakkapellen hebben niet per se een vergunning nodig. Je kunt deze ook vergunningsvrij laten plaatsen als je je aan een aantal voorwaarden houdt. Zo mag deze zich dan niet aan de voorkant van het huis bevinden, mag er geen schuin dak opzitten of doorzichtige zijkanten en mag hij niet grenzen aan openbaar gebied. Daarnaast zijn er voorwaarden wat betreft de afmetingen. Als je weet dat de dakkapel niet hoger mag zijn dan 1,75 meter, hij zich niet dichter dan 0,5 meter van de randen van het dak mag bevinden en daarnaast niet meer dan 1 meter van de onderkant van het dak, dan kun je makkelijk berekenen hoe groot jouw dakkapel mag zijn voor een vergunningsvrije plaatsing.

Een simpele berekening
Je kunt een simpele berekening gebruiken om te toetsen hoeveel glas jouw ruimte nodig heeft om leefbaar te worden. Als het glas 10 procent of meer van het vloeroppervlak inneemt, wordt de ruimte over het algemeen als leefbaar verklaard. Zo kun je makkelijk zien wat de minimumlengte van jouw dakkapel zou moeten zijn.