Nokverhoging

Een nokverhoging, voor een lichte en sfeervolle zolder
Als je je zolder wilt gaan gebruiken en deze is op dit moment nog donker en muf, dan kan een dakkapel of een nokverhoging een uitkomst bieden. Beide worden alleen op schuine daken geplaatst en nokverhogingen worden meestal gekozen als het dak te laag is. Deze constructies verhogen letterlijk je nok, zodat je hier makkelijk onder kunt staan. Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen een eenzijdige en een tweezijdige nokverhoging.

De kosten
De kosten voor nokverhogingen liggen dan ook hoger dan voor een dakkapel. Er is aanzienlijk meer arbeid nodig om deze te laten plaatsen. Eenzijdige nokverhogingen hebben ramen en een uitbouw aan één kant, terwijl tweezijdige nokverhogingen aan beide kanten een uitbouw en ramen bevatten. Voor een eenzijdige nokverhoging van 5 meter breed betaal je gemiddeld €9000 en voor een tweezijdig exemplaar is dit €15.000. Uiteraard zijn deze prijzen afhankelijk van vele factoren, zoals het materiaal, de afmetingen en de afwerking. Als je de goedkoopste optie zoekt, dan kun je de nokverhoging casco laten opleveren, wat betekent dat deze waterdicht wordt opgeleverd maar zonder afwerking.

Vergunning
Voor een nokverhoging is ook altijd een vergunning nodig. Dit komt doordat je in de hoogte gaat bouwen. Deze vergunning vraag je aan bij je gemeente en je leverancier zal je hier de nodige bouwtekeningen en eventuele andere documentatie voor kunnen aanleveren. Vaak krijg je binnen 8 weken antwoord, waarna je nog 12 weken moet rekenen waarin de buren bezwaar kunnen indienen en de gemeente hierop kan reageren.

De voordelen
Door een nokverhoging te plaatsen voeg je extra ruimte toe aan je woning. Deze kun je vervolgens zelf inrichten en hier een werk-, slaap- of studeerkamer van maken. Je zal een lichte en sfeervolle ruimte creëren en natuurlijk ook waarde toevoegen aan je huis. Heb je echter een beperkt budget en is je nok al voldoende hoog, dan kan een dakkapel een betere optie zijn.