Dakkapel onderhoud

Heeft mijn dakkapel onderhoud nodig?
Dakkapellen worden vaak aangeboden met de term onderhoudsvrij. Dit betekent dat de leverancier beweert dat er geen onderhoud nodig is aan de dakkapel. Toch is het vaak verstandig om toch een paar handelingen te verrichten die de levensduur van je dakkapel zullen verlengen. Daarnaast zijn dakkapellen van hout nooit onderhoudsvrij. Hier lees je wat je bij verschillende dakkapellen zelf aan onderhoud kunt uitvoeren.

Een houten dakkapel
Hout is een warm en natuurlijk materiaal, maar ontzettend slecht bestand tegen vocht. Daarom moet het worden voorzien van een beschermende verflaag en begint deze gebreken te vertonen dan moet je je dakkapel opnieuw schilderen. Over het algemeen wordt aangeraden dit minstens elke 5 jaar te doen. Daarnaast is het schoonhouden van een houten dakkapel ook gunstig zodat mosgroei, zure regen en vuil de verf niet kunnen beschadigen.

Een kunststof dakkapel
Dakkapellen van kunststof of polyester zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Toch is het hier ook goed om deze af en toe schoon te maken met een vochtig doekje. Je kunt de kunststof beschermen van de weersomstandigheden door deze jaarlijks te behandelen met een kunststof was. Deze dakkapellen hoeven nooit te worden geschilderd en het onderhoud dat nodig is, is dus minimaal.

Andere handelingen
Behalve schoonhouden en verven kun je ook andere handelingen verrichten om de levensduur van je dakkapel te verlengen. Het is goed om de rubbers af en toe in te vetten zodat deze soepel blijven en niet barsten. De scharnieren van de ramen kun je smeren en afstellen om slijtage te voorkomen. Als je hier verder geen omkijken naar wilt, kun je ook altijd een onderhoudscontract afsluiten met je leverancier. Deze komen dan op gezette tijden langs om je dakkapel te inspecteren, reinigen en repareren waar nodig. Hier betaal je uiteraard wel meer voor, maar zo weet je wel zeker dat het gebeurt en dat het goed gebeurt.