Schilderen dakkapel

Schilder je houten dakkapel elke 5 jaar voor een langere levensduur
Als je een dakkapel hebt van kunststof, aluminium of polyester dan is er nauwelijks onderhoud nodig. Deze worden geleverd in de kleur van jouw keuze en deze kleur zullen ze behouden totdat ze toe zijn aan vervanging. Heb je echter een houten dakkapel, dan zal deze regelmatig moeten worden geverfd. Dit is niet per se een nadeel, want zo kun je je woning een nieuw fris uiterlijk geven, vooral als je meteen alle kozijnen meeneemt. Hier vind je enkele informatie over het onderhouden van je houten dakkapel.

Wanneer is het tijd?
Over het algemeen wordt aangeraden je dakkapel elke 5 jaar over te schilderen. Dit is de levensduur van de meeste verfsoorten. Toch kan het zijn dat die van jou eerder of later aan een likje verf toe is en dit hangt meestal af van de mate van blootstelling aan de weersomstandigheden. Je kunt dit makkelijk zien door af en toe de verflaag van de dakkapel te inspecteren op scheurtjes, blaasjes en barstjes. Beginnen deze zich te vormen, dan is de laag dus niet meer waterdicht en begint de mogelijkheid op schade.

Waarom schilderen?
Het schilderen van een houten dakkapel is essentieel om de maximale levensduur te behalen. De verflaag vormt namelijk een beschermlaag die water, mosgroei en uv-stralen van het hout weghoudt. Is het schilderwerk verouderd, dan betekent dit dat vocht ernstige schade kan aanrichten binnenin de constructie omdat hier dan schimmel en houtrot ontstaat. Het repareren van dit soort problemen is aanzienlijk duurder dan het (laten) schilderen van je dakkapel en kan in de ergste gevallen betekenen dat de dakkapel moet worden vervangen.

De kosten
Je kunt het schilderen zelf doen en vaak zijn alle kanten van een dakkapel vrij goed bereikbaar. Heb je hier geen tijd voor, geen zin in of wil je liever een professionele afwerking, dan kun je je hele dakkapel voor gemiddeld €750 van een nieuwe verflaag laten voorzien. Dit is een flinke investering, maar hierna kan je dakkapel weer jaren meegaan.