Soorten dakkapellen

Drie verschillende soorten dakkapellen
Ben je van plan een dakkapel te laten plaatsen? Dan zijn er een groot aantal soorten waar je uit kunt kiezen, vooral als je een op maat gemaakte dakkapel neemt. Eigenlijk zijn de mogelijkheden dan eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld besluiten een hoekdakkapel te plaatsen, een nokverhoging, een dakkapel met een schuin dak, een dakkapel met een puntdak, een dakkapel met een deur of een dakkapel met een balkon. Vaak heb je hier dan wel een vergunning voor nodig, dus dit is iets om voor uit te kijken. Hier zetten we drie gangbare soorten voor je op een rij.

Een dakkapel met een deur
Dit type dakkapel kies je als hij aansluit op een balkon of dakterras. Dit geeft je toegang tot een ruimte buiten, maar zal je zolderkamer ook voorzien van extra kubieke meters, licht en ventilatie. Je kunt kiezen uit verschillende deuren, zoals schuifdeuren of openslaande deuren. Heerlijk dus om in de zomer vanuit je bed alles open te zetten, te luisteren naar de vogels en fris te beginnen aan je dag. Mits deze dakkapel aan verschillende vereisten voldoet, kan deze vergunningsvrij worden geplaatst.

Een dakkapel met een schuin dak
Dakkapellen met een schuin dak worden ook wel sleepdakkapellen genoemd. Deze worden meestal uitgerust met dezelfde dakbedekking als de rest van je dak, zodat hij goed aansluit en een geheel vormt. De voordelen hiervan zijn dat het regenwater goed kan worden afgevoerd en dat je je dakpannen kunt hergebruiken. Een groot nadeel is wel dat er altijd een vergunning nodig is.

Een nokverhoging
Nokverhogingen geven je aanzienlijk meer ruimte, vooral als de zolder anders te laag was om te staan. Je zal dan bijvoorbeeld een dakkapel krijgen aan beide kanten van het dak en de kamer kunnen omtoveren in een sfeervolle slaap- of werkkamer. Ook hier is altijd een vergunning voor nodig. Behalve deze drie voorbeelden zijn er nog voldoende andere soorten dakkapellen om uit te kiezen. Er zit geheid een mooi exemplaar voor jou tussen.