Verschil dakraam en dakkapel

Je zolder renoveren met een dakraam of dakkapel
Dakramen en dakkapellen vormen sfeervolle toevoegingen aan je donkere kamer op zolder. Je brengt licht naar binnen en frisse lucht waardoor deze ruimte bruikbaar wordt. Een extra ruimte in je huis betekent natuurlijk ook dat de waarde van je woning stijgt. Zolders zijn vaak stijlvol en sfeervol in te richten en kunnen goed fungeren als studeer-, slaap of speelkamer. Maar wat is het verschil precies tussen een dakkapel en een dakraam?

Het verschil
Dakkapellen zijn een soort van uitbouw en voegen extra kubieke meters toe aan je woning. Deze zijn vaak een aantal meters lang, bevatten meerdere ramen op een rij en ook een dak. Dakramen zijn ramen die met de helling van het dak worden mee geplaatst en dus geen extra ruimte toevoegen. Deze dakramen zijn dan ook aanzienlijk goedkoper en door de plaatsingshoek brengen ze ook meer licht naar binnen. Een dakkapel zal je dus ook extra stahoogte geven terwijl een dakraam simpelweg licht en ventilatie brengt.

Vergunning nodig?
Het grote voordeel van dakramen, is dat ze altijd vergunningsvrij kunnen worden geplaatst. Bij dakkapellen is dit een ander verhaal. Er zijn voorschriften wat betreft de plaatsing, het model en de afmetingen die ervoor kunnen zorgen dat je toch een vergunning nodig hebt. Deze procedure kost niet alleen geld, maar ook tijd.

Dakkapel of dakraam?
Ben je op zoek naar een goedkopere en snelle oplossing? Een dakraam kan na aankoop vaak snel worden geleverd en de plaatsing kan binnen een dag gedaan zijn. Zo heb je zelf minimale overlast, maar zullen je buren ook niet gaan klagen. Wil je echter een grotere, sfeervollere en drastischere oplossing, dan is een dakkapel een goede keuze. Je creƫert meer ruimte om te staan, vaak panoramische uitzichten over daken of velden en je hebt bij een dakkapel aanzienlijk meer ontwerpmogelijkheden. Een dakkapel verrijkt het uiterlijk van je huis zowel aan de binnen- als aan de buitenkant, maar de investeringen die je moet maken zijn groter.