Zelf maken dakkapel

Dakkapel zelf maken; is dit mogelijk?
Een nieuwe dakkapel is niet goedkoop. Je komt vaak op kosten terecht van een aantal duizenden Euro’s. Als je dit geld niet ter beschikking hebt, een ervaren doe-het-zelver bent en toch een dakkapel wilt hebben kun je overwegen er zelf een te bouwen. Dit is zeker mogelijk, maar er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Vergunning nodig?
Je kunt een dakkapel zelf het beste vergunningsvrij proberen te bouwen. Dat betekent wel dat deze aan verschillende eisen moet voldoen wat betreft de plaatsing, het model en de afmetingen. Die je dit echter niet en wil je wel een vergunning aanvragen, dan zal je bij de gemeente je bouwtekeningen moeten afleveren. Heb je hier ervaring mee, dan is er niks aan de hand, maar is dit niet het geval, dan zal je deze tekeningen door een professional moeten laten maken.

Het Bouwbesluit
Ook zal je nieuwe dakkapel moeten voldoen aan de strenge eisen die in het Bouwbesluit zijn vastgelegd. Deze eisen hebben te maken met energiezuinigheid, veiligheid, kwaliteit en milieu. Je vergunningsaanvraag wordt ook met onder andere het Bouwbesluit vergeleken en voldoet deze niet aan de eisen dan word je vergunning afgewezen. Het is dus belangrijk hier duidelijke informatie over in te winnen en desnoods iemand te raadplegen die hier veel verstand van heeft.

Twee alternatieven
Als je geen kluservaring hebt dan is het zelf bouwen en plaatsen van een dakkapel ten zeerste af te raden. Heb je dit wel, dan komt de plaatsing nog steeds erg precies en zal je een gat moeten maken in je dakconstructie. Ook moet je ervoor zorgen dat de dakkapel goed aansluit op de rest van het dak en dus geen lekkage kan veroorzaken. Als alternatief zou je kunnen kiezen voor een dakkapel bouwpakket met onderdelen die van tevoren al in de fabriek zijn gemaakt. Dit maakt het installeren aanzienlijk makkelijker. Ook kun je een dakkapel casco te laten opleveren en de afwerking zelf doen. Op deze manieren kun je toch zelf de handen uit de mouwen steken en geld besparen, maar sta je er niet volledig alleen voor.