Zolder isoleren

Drie manieren om je zolder te isoleren
Als je je bedenkt dat ongeveer 30 procent van de warmte in huis verloren gaat via het dak, kan je door je zolder te isoleren een grote besparing maken op je energierekening. Er zijn drie gangbare manieren op dit te doen.

Het isoleren van de zoldervloer
Als je je zolder op dit moment niet gebruikt, en ook niet van plan bent deze te gaan gebruiken, is het isoleren van je zondervloer verreweg de makkelijkste manier om de warmte vast te houden. Dit is ook simpel zelf te doen door glas- of steenwol te kopen bij je doe-het-zelf zaak en dus is het ook de goedkoopste optie. Je plaatst het isolatiemateriaal simpelweg op de zondervloer of tussen de vloerbalken, en je bent klaar. Denk wel om beschermende kleding en een mondkapje om overlast van loskomende vezels te vermijden.

Isolatie aan de binnenkant van het dak
Je kunt deze zelfde glas- of steenwollen platen ook aanbrengen aan de binnenkant van je dak. Dit kan vooral nuttig zijn als je van plan bent de zolder te gaan gebruiken of al gebruikt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de isolatielaag minstens 15 centimeter dik moet zijn om effect te hebben. Ook dit is vrij makkelijk zelf te doen, maar het is belangrijk dat je ook hier beschermende middelen gebruikt en dat je het dampscherm bovenop het materiaal niet vergeet.

Isolatie aan de buitenkant van het dak
Dit is de beste manier om je dak te isoleren, maar heeft eigenlijk alleen nut als je al werkzaamheden aan je dak aan het plannen bent. Het isolatiemateriaal komt onder de dakbedekking te liggen, dus dit is een ingrijpende procedure. Is je dakbedekking aan vervanging toe, of wil je een nieuwe dakconstructie laten plaatsen? Dan is het een zeer goed idee om dan meteen isolatie aan te brengen. Zo kun je het klimaat binnen aangenamer maken en ook besparen op je energiekosten.