Zolder renoveren

Drie aandachtspunten voor tijdens je zolderrenovatie
Als je van plan bent je zolder te renoveren, kun je een vaak muffe en donkere ruimte omtoveren in een sfeervolle slaap-, werk of studeerkamer. De schuine daken met de vaak nog zichtbare basisconstructie creëren charme en authenticiteit. Dit is echter wel een grote klus, en hier vind je drie aandachtspunten om niet te vergeten.

Kracht
Voordat je aan de renovatie begint is het belangrijk te controleren of de vloer voldoende draagkracht heeft om een leefbare ruimte met meubilair kan dragen. Omdat de zolder vaak niet gemaakt is om als volledige leefruimte te fungeren, kan het zijn dat je een nieuwe draagvloer moet plaatsen die dit wel aankan. Daarnaast kun je dan meteen geluidsisolatie in de vloer aan laten leggen.

Licht en ventilatie
Als tweede is licht nodig om een zolderkamer leefbaar te maken, zowel als goede ventilatie als om condensatie tegen te gaan. Je kunt kiezen tussen een dakraam en een dakkapel en de regel is vaak dat het glasoppervlak 10 procent of meer van het vloeroppervlak moet innemen om een leefbare ruimte te creëren. Het is altijd verstandig om hier extra ventilatieroosters in te laten plaatsen, zodat de temperatuurverschillen die zo kenmerkend zijn voor zolderkamers zo min mogelijk problemen geven.

Isolatie
De beste manier om deze temperatuurverschillen de baas te blijven is door het dak goed te isoleren. Niet alleen blijft de warmte dan beter binnen, maar het houd je kamer ook koel als het buiten warm is. Als je toch al een dakkapel of dakraam aan het plaatsen bent, kun je deze isolatie net zo goed meteen ook laten installeren. Daarnaast kun je dan vaak ook van verschillende subsidies gebruik maken aangeboden door de Staat of jouw regio. Maak van je zolder ook een indrukwekkende ruimte, maar vergeet niet dat licht, ventilatie, isolatie en de draagkracht van de vloer doorslaggevende factoren zijn als het gaat om woongenot en veiligheid.